بر خلاف افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در اغلب موارد با مصرف داروهای خوراکی و پرهیز غذایی می توانند قند خون خود را پایین آورده و کنترل کنند، درمان دیابت نوع 1 با مصرف داروهای خوراکی امکان پذیر نیست و بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 برای کنترل قند خون خود می بایست انسولین تزریق نمایند.هدف از درمان دیابت نوع 1 این است که قند خون ناشتا در محدوده طبیعی (90-130 میلیگرم در دسی لیتر) و قند خون بعد از صرف غذا کمتر از 180 میلیگرم در دسی لیتر باشد. برای رسیدن به این هدف انسولین مورد نیاز بدن باید روزانه تزریق شود.در افراد غیر دیابتی، انسولین به طور خودکار و متناسب با مقدار قند موجود در غذا، مقدار تحرک فرد و میزان استرسی که افراد دارند، ترشح می شود. اما در بدن افراد مبتلا به دیابت نوع 1 این تعادل را بیمار باید با برنامه ریزی منظم در تزریق انسولین، شخصا برقرار کند.
در صورتیکه فرد مبتلا به دیابت نوع 1 فعالیت بدنی منظم داشته باشد و بتواند رژیم غذایی متناسب با دیابت داشته باشد، نیاز به مقادیر کمتری از انسولین پیدا می کند، اما هیچگاه بدون تزریق انسولین نمی توان قند خون مبتلایان به دیابت نوع 1 را کاهش داد.اگرچه تغییرات مثبت شیوه زندگی به تنهایی قادر به کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 نمی باشد، ولی این تغییرات می تواند عوارض دیابت را کاهش دهد.
افراد مبتلا به دیابت نوع 1 می بایست توسط کادر مجرب آموزشهای لازم درباره انواع انسولین ها و نحوه تزریق آن را فرا گیرند تا بتوانند بدون نیاز به شخص دیگری مبادرت به تزریق انسولین نمایند. همچنین با توجه به عارضه شایع تزریق انسولین یعنی افت قند خون و هیپوگلیسمی، این افراد می بایست علائم و نشانه های کاهش غیر طبیعی قند خون را بشناسند تا در مواقع لزوم اقدام مناسب را اتخاذ نمایند.