شب کوری
شب کوری ،شب کوری چیست،شب کوری و درمان آن،شب کوری ارثی،شب کوری چشم،شب کوری درمان دارد،شب کوری در جدول،شب کوری معافیت،شب کوری کا علاج،شب کوری ارثی است؟،بیماری شب کوری چیست،علت شب کوری چیست،علایم شب کوری چیست،دلیل شب کوری چیست،درمان شب کوری چیست،علائم شب کوری چیست
در این مطلب از سایت جسارت می خواهیم در مورد بیماری شب کوری صحبت کنیم.امیدواریم این مطلب مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.این بیماری باعث می شود افراد دید مناسبی نداشته باشند.بهتر است بدانید که شبکوری، بیماری چشمی که نامش برای همهی ما آشناست در روزگاران قدیم، بینایی افراد زیادی را کمکم از آنها متاسفانه میگرفته است. درواقع امروزه شیوع این بیماری، بسیار کمتر از گذشته شده است اما همچنان تهدیدی برای چشمان افرادی است که به دلایل مختلف مثل کمبود ویتامین A و سابقهی ژنتیکی، استعداد ابتلا به شبکوری را دارند.قابل ذکر است که این بیماری چشمی، موجب اختلال در بینایی فرد مبتلا، در شب میگردد البته کاهش دید در شب، تنها مشکل این افراد نیست در واقع افراد مبتلا به شب کوری، هنگام رفتن از محیط روشن به تاریک، به زمان بیشتری برای تطابق دید نیاز دارند و قدرت تشخیص سلولهای بینایی آنها هر روز کمتر از سایر افراد خواهد شد و دید آنها کمترمی شود.
درمان شب کوری
در واقع خوشبختانه امروزه این نوع از شبکورئ، با خوردن قرصها و قطرههای ویتامین A در کودکی، بسیار کاهش یافته است فقط در مناطقی که وضعیت بهداشتی مناسبی ندارند و برای کودکانی که این قطرهها را در سالهای ابتدایی زندگیشان مصرف نمیکنند امکان ابتلا به این نوع از شبکوری وجود خواهد داشت.جالب است بدانید که شب کوری اکتسابی، با خوردن غذاهایی مثل یونجه، عدس، اسفناج، هویج، تخممرغ و ماهی که سرشار از ویتامین A هستند بهبود پیدا خواهد کرد علاوه بر این، به دلیل اینکه ویتامین A در صورت حل در چربی، قدرت جذب بیشتری را در بدن انسان پیدا می کند خوردن غذاها و میوههای شامل ویتامین A به همراه موادغذایی که چربی دارند؛ امکان جذب ویتامین A در بدن را افزایش خواهد داد؛ برای مثال خوردن هویج بستنی یا شیر و هویج، قدرت جذب ویتامین A و E را در بدن افزایش می دهد. ضمن اینکه غذاهایی که حاوی ویتامین A هستند؛ علاوه بر درمان شبکوری، در درمان کمخونی هم بسیار مفید و تاثیر گذار هستند.
درمان قطعی شب کوری
لازم به ذکر است که درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و فقط میتوان با دادن برخی مکملهای دارویی، اثر جزیی بر سلولهای استوانهای فرد گذاشت و برای مدت کوتاهی، تخریب آنها را به تعویق انداخت؛ اما در نهایت، بیماری پیشرفت میکند و امکان دارد منجر به کوری کامل فرد بشود. پس از تخریب سلولهای استوانهای که مربوط به دید کناری یا محیطی فرد است؛ سلولهای مخروطی که در ارتباط با دید مستقیم و دور فرد هستند؛ درگیر می گردند و به مرور، فرد بینایی خود را به طور کامل متاسفانه از دست خواهد داد.
شب کوری چیست
شب کوری از بیماری های چشم است که بیمار شبها از دید ضعیفی برخوردار است و از لحاظ علمی یک بیماری بینایی است که موجب میشود بینایی فرد مبتلا، در شب مختل شود؛ البته ضعف دید در شب تنها مشکل افراد مبتلا نیست، این افراد هنگام رفتن از محیطی روشن به محیطی تاریک نیز نیاز به زمان بیشتری برای تطابق دید دارند و قدرت تباین و تقابل (کنتراست) دید آنها نیز کمتر است. در حقیقت شب کوری واقعی غیر معمول می باشد و در اغلب موارد فرد دچار مشکلات دید در شب و عدم تطابق دید در شب است. نتایج تحقیقات نشانه داده است این بیماری به طور معمول در مردان بیشتر مشاهده می شود. همچنین میتواند علامتی برای برخی بیماری های چشمی، به ویژه برای بیماری RP یا رتینیت پیگمانتوزاباشد. این بیماری ارثی است و از همان زمان تولد در داخل چشم ها وجود دارد که به تدریج باعث کاهش بینایی شده و در نهایت منجر به نابینایی شود و شروع آن میتواند همراه با بیماری شب کوری باشد.
علت شب کوری
این بیماری اغلب در اثر کمبود شدید ویتامین آ در بدن ایجاد میشود. در موارد دیگر کمبود رنگدانه ارغوانی یا رودوپسین (Rhodopsin) و اختلال در تشکیل سلول های گیرنده های نوری، به خصوص سلول های استوانه ای که مسئول دید در تاریکی و شب هستند، باعث بروز این بیماری می شود. در افرادی که رشد بیماری در آنها پیش رونده است، افت بینایی از دوران بلوغ و نوجوانی آغاز می شود. سایر علل ایجاد این بیماری عبارتند از:
کمبود دراز مدت ویتامین A
گرسنگی مزمن
اعتیاد به الکل
کمبود جذب چربی
برخی بیماری های کبد
قرار گرفتن در معرض نور بسیار شدید
التهاب رنگدانه های شبکیه چشم
بیماری آب سیاه چشم یا گلوکوم
عوامل وراثتی و ژنتیکی
شب کوری ارثی
دکتر فرزاد مرادی، با بیان اینکه بیماری شب کوری ارثی در ایران به دلیل ازدواج های فامیلی شیوع زیادی دارد، ادامه داد:شیوع خطای انکساری در ایران بیش از 30 درصد است که با افزایش سن این موضوع شیوع بیشتری پیدا می کند. تخمین زده می شود نزدیک به 50 درصد از این موارد، عینک شان به روز نیست یا اینکه عینک دریافت نکرده اند. نداشتن یا نامناسب بودن عینک در مناطق روستایی بیشتر دیده می شود. شیوع و نسبت جمعیتی که عینک مناسب ندارند در جهان و دیگر کشورها نیز به همین میزان است. وی ادامه داد:در مورد آب مروارید، عدم دریافت جراحی یا جراحی با تاخیر از موضوعاتی است که در سطح دنیا و همچنین ایران مطرح است. در این مورد شاخص تعداد جراحی آب مروارید در میان هر یک میلیون نفر در سال، در ایران بالای هفت هزار و 500 نفر است. این رقم بیشتر از توصیه سازمان بهداشت جهانی و مطلوب است و نشان می دهد از نظر زیرساخت های مورد نیاز و نیروی انسانی مشکلی نداریم. به سبب دسترسی خوبی که ایجاد شده، ممکن است در شهرهای بزرگ تقاضای القایی هم ایجاد کرده باشد، اما از سوی دیگر مناطق دورافتاده ای وجود دارند که افراد یا برای عمل مراجعه نمی کنند یا اینکه دیرتر خدمت دریافت می کنند.
شب کوری معافیت
بند19- دژنرسانسهای شبکیه و شب کوری به شرط اثبات توسط ERG
الف)با افت ولتاژ حداقل نصف میزان طبیعی ، معاف دائم.
ب) کمتر از نصف ولتاژ معاف از خدمات رزمی.
تبصره – در خصوص شب کوری یا کور رنگی برای دارندگان مدرک کارشناسی و بالاتر معاف از خدمات رزمی.